Långsamma uppkopplingar

 

Långsamma uppkopplingar

Blekinge är sämst i landet på bredband. Bara 21 procent av invånarna har tillgång till snabbt internet via fiberkabel.
– Blekinge är sämre både i stad och på landsbygd, säger Mikael Ek på Svenska Stadsnätsföreningen.

Tillgången till snabbt internet är inte bara en it-fråga, utan även en samhällsfråga, menar Mikael Ek, vd på bransch- och intresse­organisationen Svenska Stadsnätsföreningen.
Det handlar bland annat om hur kommuner och landsting ska kunna erbjuda tjänster till sina medborgare. I framtiden kommer videotjänster inom till exempel skolan och sjukvården att bli allt vanligare och då behövs bättre infrastruktur, menar han.

I Blekinge kopplar många upp sig via telefonjacken med adsl eller med hjälp av kabel-tv. Men enligt Birgitta Jonasson, handläggare på avdelningen för samhällsutveckling på länsstyrelsen i Blekinge, kommer det inte att räcka i framtiden.
– De applikationer som byggs i dag kräver en hög­re kapacitet, säger hon.
Adsl-tekniken bygger dessutom på att det finns telefonledningar kvar. Om de försvinner blir adsl-kunderna utan uppkoppling.
– Än så länge har vi inte plockat ner några ledningar, men de är rätt så slitna och har en begränsad livslängd, säger Birgitta Jonasson.

Regeringens bredbandspolitiska mål är att nio av tio hushåll och företag senast år 2020 ska ha tillgång till bredband med en hastighet om minst 100 megabit per sekund.
För att målet ska kunna bli verklighet måste utbyggnaden av fiberkabelnätet ta fart, menar Mikael Ek. Framför allt i Blekinge där bara 21 procent av befolkningen kan koppla upp sig med fiberkabel.

På den blekingska landsbygden är siffran ännu lägre. Där har endast sex procent tillgång till bredband via fibernät. Nu måste lokala och regionala politiker hjälpa till, menar Mikael Ek.
– Det krävs ett politiskt intresse för att driva de här frågorna. I de områden där det finns en politisk samsyn om att säkerställa snabb infrastruktur till sina medborgare så ligger man också långt framme, säger han.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *